Neem een frisse duik in helder water

Neem een frisse duik in helder water. Met die slogan nodigen wij iedereen uit om vanaf maandag 29 april het nieuwe buitenbad van het zwembad te ervaren. Het is het eerste openbare zwembad in Nederland waarbij planten en biofilters zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Chloor in het buitenbad is er niet meer bij.

Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal tekende voor de realisatie. Het hoveniersbedrijf heeft veel ervaring met de aanleg van natuurlijke zwemvijvers bij particulieren. Vertaling naar een openbaar zwembad bracht, vanwege de schaal en bestaande regelgeving, uitdagingen met zich mee. Overigens zijn er in Duitsland al jarenlang zwemvijvers in gebruik. Wettelijk zijn er nog geen kwaliteitseisen waaraan natuurlijk zwemwater in een openbaar zwembad moet voldoen. Door een goede samenwerking met o.a. provincie en rijksoverheid is het mogelijk geworden deze innovatie in Ede te realiseren.

De hand van het hoveniersbedrijf is niet alleen te zien in de natuurzuivering, maar ook in de parkachtige setting die zij heeft weten te creëren in het thema Veluwe. Met halfronde vormen, glooiingen in het terrein,  grote stenen, waterplanten, struiken en bomen is een aantrekkelijk vormgegeven buitenruimte ontstaan. In een beekje, uitmondend in een ondiep meertje kunnen kinderen spetteren en spelen. Het diepere bassin biedt gelegenheid tot plonzen en zwemmen en zelfs banenzwemmers en aquasporters kunnen hier volop uit de voeten.

De reacties van bezoekers die al een blik op het buitenbad hebben geworpen zijn lovend. “Dit is heel iets anders dan zwemmen in een rechthoekige bak”, liet één van de bezoekers zich ontvallen. “Hier wil je echt een duik in nemen en daarna langs de rand in het gras lekker van de zon genieten.”

Wethouder Vreugdenhil, met natuur, duurzaamheid en biodiversiteit in haar portefeuille, geeft maandag 29 april om 12.00 uur het startschot voor ingebruikname. Vanaf dat moment kan iedereen het nieuwe buitenbad van het zwembad zelf ervaren.