Nieuwe GoH2O Challenger glijbaan in Zwembad de Peppel gesloten

Honderden zwembadgasten hebben inmiddels kennisgemaakt met de nieuwe ‘GoH2O Challenger ’ glijbaan in Zwembad de Peppel. De glijbaan, die per 20 oktober in gebruik werd genomen, gaat nu echter voor onbepaalde tijd dicht. Directeur Ronald ter Hoeven: “Er hebben zich in 15 dagen tijd tien incidenten voorgedaan, variërend van ernstige duizeligheid tot een gebroken enkel. Opvallend is dat alle incidenten volwassenen betreft. Aangezien de veiligheid van badgasten en  medewerkers onze belangrijkste prioriteit is, heb ik per direct de glijbaan gesloten.”

De maatregel is ingrijpend. Zwembad de Peppel kijkt terug op een record bezoekersaantal in de herfstvakantie. Ter Hoeven: “We waren ontzettend blij dat we het predikaat ‘veilig’ van het Keuringsinstituut, dat keurt uit naam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, vóór de vakantie ontvingen. De glijbaan is een enorme magneet voor zwemliefhebbers. De bezoekersaantallen waren dan ook ongekend.”

Wennen aan spectaculaire glijbaan?

Na 15 dagen blijkt echter ook dat er tien incidenten zijn geweest, waarbij drie keer de ambulance is opgeroepen. Ter Hoeven: “Al na de eerste incidenten hebben we meteen maatregelen genomen. Het keurmerkinstituut bevestigde nogmaals het sein ‘veilig’. We dachten dat ons publiek wellicht nog wat moest wennen aan een glijbaan van dit kaliber. De GoH2O Challenger is namelijk ingedeeld in de middelzware categorie. Daarnaast hebben we de glij-instructie (volwassenen niet liggend van de glijbaan) verduidelijkt, de waterafgifte aangepast en hebben we een medewerker bij de start van de glijbaan gepositioneerd. Helaas moeten we constateren dat deze maatregelen niet voldoende zijn.”

Spoedoverleg

Het feit dat de incidenten voornamelijk volwassenen betreft, geeft te denken dat lengte en gewicht een rol spelen. Ter Hoeven: “Wat precies de oorzaak is van het feit dat er te veel incidenten plaatsvinden, zal moeten blijken uit nader veiligheidsonderzoek.” Daags na de sluiting is er spoedoverleg tussen de gemeente Ede, de glijbaanbouwer en het zwembad om te bepalen welke stappen er gezet gaan worden. Ter Hoeven: “Feit is dat ik de glijbaan pas weer open als de oorzaak boven water is en wij passende maatregelen hebben kunnen nemen.”